“If the painting and haiku are the same, it would mean that one has been added because the other is not adequate. It is not only superfluous, but could also be interpreted as rude”

Susumu Takiguchi

luni, 11 februarie 2019

FOTOGRAFIA - REGULI DE BAZĂ ÎN COMPUNEREA IMAGINII




Deși despre fotografie ați putea găsi multe articole pe internet, m-am gândit să punctez și pe blogul nostru câteva reguli esențiale în compunerea unei imagini fotografice.
1. Linia orizontului nu împarte imaginea în două părți egale, ci se încadrează, fie în treimea inferioară, fie în cea superioară. Fig. A/B . Dacă nu putem obține această proporție, direct din camera foto, o putem rezolva cu o minimă editare, printr-un crop. Editare permisă în orice competiție.
2. Centrul de interes nu este în centrul fotografiei, cum s-ar crede, deoarece, pentru a vizualiza, ochiul este într-o poziție nefirească, neconfortabilă.
Împărțind, imaginar, cadrul fotografic în 9 pătrate egale, trasând 2 linii orizontale și 2 verticale, vom obține liniile și punctele de forță, în care trebuie să se afle subiectul. Aceasta are denumirea de Treimea de aur, Raportul de aur, Proporția de aur.
Exemplu:
Dacă avem de fotografiat un pom, îl vom plasa pe una dintre cele 2 linii verticale.
Un pom căzut, pe una dintre cele două linii orizontale.
Un măr va fi plasat în unul dintre cele 4 puncte de intersecție a liniilor din treime. Fig. C
3. Diagonalele au și ele o simbolistică. Fig. D/E
Așezarea subiectul în diagonală, pornind din colțul din stânga-jos, induce un efect tonic, optimist.
Un subiect încadrat pe diagonala pornită din stânga-sus induce o atmosferă nostalgică, tristă, pesimistă.
Toate aceste reguli de bază, cu excepția portretului clasic-vertical, se aplică peste tot, de la peisaj, la macro. Și la încadrările pătrate, nu doar la cele dreptunghiulare.
HAIGA
După ce obținem o fotografie după toate regulile de mai sus,  suprapunem un haiku. Dacă haikuul are un singur punct de interes, fotografia trebuie să-i semene.
Nu scriem peste alte elemente din imagine, adică peste subiect, ci într-un loc liber de orice altă informație vizuală(un loc gol, neutru, sau o ramă, pe care o aplicăm), pentru ca ochiul (mintea) să se delecteze confortabil cu ambele forme de artă, care nu ”se agresează“, ci “se țin de mână“.
Succes!
Lavana






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Proiectul: "12 luni, 12 haigale" - reguli de participare

Proiectul se desfășoară pe blogul: Haikuind.wordpress.com. Inițiatorul , organizatorul și comentatorul acestui proiect este   Ioana Dinescu....